Apple, Oracle en Java, een open gemeenschap.

Door ZpAz op zondag 14 november 2010 11:30 - Reacties (5)
Categorie: -, Views: 4.231

Open zeg je? In combinatie met Apple en Oracle, weet je het zeker?

Nou, heel zeker. Zoals duidelijk was ging Apple stoppen met de eigen ontwikkeling van Java voor haar OSX platform. Hierover vielen nogal veel medetweakers.

Voornamelijk mensen die het niet goed hadden gelezen en meenden dat Apple stelde dat Java deprecated was. Maar dat is niet wat Apple heeft gezegd, Apple zei dat hun versie van Java deprecated was. Niet Java zelf.

En dan nog Oracle, het bedrijf welke meent het 'open systeem' Android te kunnen aanklagen welke Opensolaris de nek om wil draaien, Solaris betaald wil maken en ook niet al te lief was voor OpenOffice.

En die twee bedrijven gaan werken aan iets wat open is?

Helemaal correct, Java onder OSX gaat vanaf versie 7 door het leven via OpenJDK waarin Apple en Oracle beiden een groot gedeelte aan willen contribueren.

Dit bericht zullen de 'open-minded' tweakers wel erg waarderen denk ik zo.
Oracle and Apple Announce OpenJDK Project for Mac OS X

REDWOOD SHORES and CUPERTINO, California-November 12, 2010-Oracle and Apple® today announced the OpenJDK project for Mac OS® X. Apple will contribute most of the key components, tools and technology required for a Java SE 7 implementation on Mac OS X, including a 32-bit and 64-bit HotSpot-based Java virtual machine, class libraries, a networking stack and the foundation for a new graphical client. OpenJDK will make Apple's Java technology available to open source developers so they can access and contribute to the effort.

"We are excited to welcome Apple as a significant contributor in the growing OpenJDK community," said Hasan Rizvi, Oracle's senior vice president of Development. "The availability of Java on Mac OS X plays a key role in the cross-platform promise of the Java platform. The Java developer community can rest assured that the leading edge Java environment will continue to be available on Mac OS X in the future. Combined with last month's announcement of IBM joining the OpenJDK, the project now has the backing of three of the biggest names in software."

Volgende: Stockholm syndroom revisited 07-'10 Stockholm syndroom revisited

Reacties


Door Tweakers user Apache, zondag 14 november 2010 13:07

En IBM gaat ook meedoen met die groep, oftewel komt er iets heel moois uit oftewel faalt het binnen afzienbare tijd, ik wacht af :)

Door Tweakers user Zware Unit, zondag 14 november 2010 14:20

Oracle is een bedrijf dat 'open standaarden' ondersteund, maar er moet wel geld worden verdiend. Beschermen van het IPR is een belangrijk onderdeel daarvan. Zelfde is van toepassing op Solaris. Maakt het voor de concurrentie erg makkelijk om de voordelen van Solaris te gebruiken op niet Oracle / Sun hardware.

Door Tweakers user YopY, zondag 14 november 2010 19:22

Mja, weet nog niet wat ik hiervan moet denken. Als ze hiermee het ontwikkelingsproces van Java als taal een boost kunnen geven zodat het weer met C# (en .NET enzo) kan concurreren vindt ik het best, maar eerlijk gezegd zie ik dat niet gebeuren. Open source is vanuit idealistisch perspectief leuk en aardig, maar qua ontwikkelsnelheid vaak ondoenlijk langzaam omdat er veel partijen over moeten onderhandelen. Bij .NET en C# enzo is dat minder, omdat het een product van één bedrijf is en daardoor beslissingen sneller genomen worden. Dat was ooit ook zo bij Java, maar ik geloof dat Sun over de jaren hier steeds minder in geinvesteerd heeft, zeker toen .NET opkwam.

Weet niet meer waar ik met dit verhaal heen wou, maar vooruit :+.

Door Tweakers user Toolskyn, maandag 15 november 2010 22:39

YopY schreef op zondag 14 november 2010 @ 19:22:
Mja, weet nog niet wat ik hiervan moet denken. Als ze hiermee het ontwikkelingsproces van Java als taal een boost kunnen geven zodat het weer met C# (en .NET enzo) kan concurreren vindt ik het best [...]
Dat is inderdaad een probleem, maar dat komt voor zover ik weet meer omdat de mensen die de taal ontwikkelen zo ongeveer alles afgedaan hebben als 'te moeilijk voor de developer'. Ik mag hopen dat ze daar ondertussen doorhebben dat programmeurs echt wel iets meer aankunnen.

En verder: gebruik gewoon Scala, Groovy of Clojure als je op de JVM wil blijven programmeren, maar dan in een wat gemoderniseerde taal (vooral Scala vind ik persoonlijk erg interessant) :Y)

Trouwens OpenJDK? Dat werkt toch al een jaar ofzo onder OSX? Gaan ze nu niet het wiel opnieuw uitvinden door allemaal andere code te gebruiken? Of is dit nu weer een compleet losstaand project? Ik snap het ondertussen niet meer met de bult aan implementaties die er tegenwoordig allemaal bestaan.

Door Tweakers user ZpAz, dinsdag 16 november 2010 08:38

De huidige JVM in OSX (een eigen implementatie van Apple) wordt vervangen voor OpenJDK, je kon vast OpenJDK zelf ook al installeren onder OSX. Maar nu gaat Apple een deel van haar code contribueren aan het OpenJDK project zodat deze 'goed genoeg' (waarschijnlijk GUI gerelateerde dingen o.a) is om als hoofd JDK te gebruiken onder OSX.

Het wordt niet standaard geïnstalleerd, wat met de huidige wel het geval was. Je moet nu wel zelf de JDK downloaden en installeren.

Reageren is niet meer mogelijk